Veranderingen in de bijstand (WWB)

De Wet werk en bijstand (WWB) en de Wet investeren in jongeren (WIJ) verandert vanaf 1 januari 2012. De gemeente blijft verantwoordelijk voor de uitvoering van de bijstand. Maar ze moet dit doen met minder geld en met kaders die het Rijk stelt. Mensen met een bijstandsuitkering krijgen te maken met veranderingen op vier onderwerpen:

⋅      Eén uitkering binnen één gezin

⋅      Bijstand na vier weken zoekplicht

⋅      Nieuwe regels minimabeleid

.      Verblijf in buitenland mag minder lang


Lees meer

Zeven kersverse, ambitieuze jonge ondernemers erbij in Brabant!

Project ZO! – Werkpleinen in Noord-oost Brabant helpen jongeren op weg die nu of in de toekomst een eigen onderneming willen starten.

Donderdag 14 juli 2011 presenteerden zeven jongvolwassenen de ondernemingen die ze afgelopen periode opzetten in de opleiding Zicht op toekomst door Ondernemerschap (ZO!)


Lees meer

Veranderingen in de bijstand (WWB)

De Wet werk en bijstand (WWB) en de Wet investeren in jongeren (WIJ) verandert vanaf 1 januari 2012. De gemeente blijft verantwoordelijk voor de uitvoering van de bijstand. Maar ze moet dit doen met minder geld en met kaders die het Rijk stelt. Mensen met een bijstandsuitkering krijgen te maken met veranderingen op vier onderwerpen:

⋅      Eén uitkering binnen één gezin

⋅      Bijstand na vier weken zoekplicht

⋅      Nieuwe regels minimabeleid

.      Verblijf in buitenland mag minder lang

Gezinsbijstand: één uitkering binnen één gezin

Het rijk wil niet meer dat binnen één gezin meerdere uitkeringen zijn. Daarom moet een gezin vanaf 2012 één uitkering aanvragen. Dat zijn ouders en hun kinderen boven de 18 jaar die bij elkaar wonen. Vraagt een gezin een uitkering aan? Dan moeten we eerst kijken naar het inkomen en de bezittingen van alle gezinsleden. Zo bepalen we of een gezin recht heeft op een uitkering. Dat is ongeveer € 1.270 netto per maand voor één gezin (normbedrag 2012).

 

Bijvoorbeeld

Een kind van 21 jaar woont bij zijn ouders en verdient € 800 netto per maand. Dit moeten we afhalen van de uitkering van € 1.270 per maand. De uitkering die het gezin krijgt, is dan nog ongeveer € 470 netto per maand.

Zijn er in een gezin studerende kinderen, gezinsleden met een Wajong uitkering, of gezinsleden met een zorgbehoefte? Dan is een uitzondering mogelijk.

 

Persoonlijk bericht

Gezinnen die op dit moment meerdere uitkeringen krijgen, krijgen persoonlijk bericht van de gemeente. Zij hebben tot 1 juli 2012 nog recht op de uitkeringen zoals zij nu ontvangen. De gemeenten gaan in 2012 goed controleren op de samenstelling van een gezin en de wijzigingen daarin.

 

Bijstand na vier weken zoekplicht

Alle jongeren tot 27 jaar die een bijstandsuitkering willen aanvragen, moeten eerst vier weken actief zoeken naar werk en/of een opleiding. In deze vier weken krijgen ze géén uitkering. Uitgangspunt van de wetswijziging is dat wie kan werken ook moet werken en dat werk moet lonen.  

 

Verblijf in buitenland mag minder lang

Mensen moeten in Nederland wonen én verblijven om recht op bijstand te hebben. In de aangescherpte wet mogen mensen met een bijstandsuitkering vier weken per kalenderjaar in het buitenland verblijven en een uitkering ontvangen. Eerst was dit dertien weken.

 

Waarom deze veranderingen in de bijstand?

Het Rijk heeft de volgende uitgangspunten vastgesteld:

⋅      Eigen verantwoordelijkheid van mensen staat centraal. Iedereen moet zo veel mogelijk in zijn eigen levensonderhoud voorzien met werken.

⋅      Werk geeft meer structuur in het leven en werk loont. Met werk zijn mensen zelfstandiger en kunnen ze talenten en vaardigheden benutten en ontwikkelen.

⋅      Werk is de beste manier om armoede te voorkomen

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over de veranderingen in de bijstand (WWB)? Neem dan contact op met uw contactpersoon bij uw gemeente.

Zeven kersverse, ambitieuze jonge ondernemers erbij in Brabant!

Project ZO! – Werkpleinen in Noord-oost Brabant helpen jongeren op weg die nu of in de toekomst een eigen onderneming willen starten.

Donderdag 14 juli 2011 presenteerden zeven jongvolwassenen de ondernemingen die ze afgelopen periode opzetten in de opleiding Zicht op toekomst door Ondernemerschap (ZO!). Dit was de dag dat ze hun ondernemingsplan mochten presenteren voor een officieel projectbestuur. Een spannende dag natuurlijk. Het bestuur toetste de startende ondernemers enerzijds op de kwaliteit van hun ondernemingsplan en bedrijfsidee en anderzijds op de ‘X-factor’.

Heeft hij de X-factor? Ibrahim Ünal uit Oss denkt van wel. Ibrahim heeft een mbo-opleiding in het bank- en verzekeringswezen. Hij werkte bij een bank en bij een makelaar in Oss. Ünal werd, evenals zi

jn zes collega’s die afgelopen donderdag hun bedrijfsidee presenteerden, werkloos en stapte in een project van de werkpleinen Maasland (Oss), Entreon (Den Bosch) en Frisselstein (Uden-Veghel) dat jongeren begeleidt naar een eigen onderneming. 

Ibrahim Ünal ontvangt zijn ondernemerscertificaat

„Mijn vrouw is zwanger. Onze zoon gaat straks Tugra heten. Vandaar dat ik mijn bedrijf Tugra Events ga noemen”, verklapt hij. „Een Turkse weddingplanner bestaat niet. Er zijn in de regio toch zeker tien Turkse bruiloften per maand. Ik wil toekomstige bruidsparen helpen bij de organisatie van hun feest. Want anders lopen ze op zo’n leuke dag te stressen. Ik kan hen veel uit handen nemen: het regelen van de catering, vervoer, de zaal, muziek, decoratie. Maar ook extra’s als een buikdanseres of een clown. En bij mij zijn ze nog goedkoper uit ook.”

De jury staat perplex. „Een Turkse weddingplanner? Dat bestaat zelfs in Nederland nauwelijks”, zegt één van de juryleden. Ze geven Ibrahim, Ibi voor initimi, een goede kans als hij er in slaagt één of twee feesten ‘binnen te halen’. Dan doet de mond-tot-mond-reclame de rest. „Maar zoek eerst een baan en start vanuit die positie op”, luidt het advies.

Naast Ibrahim presenteerden uit de regio Oss nog drie andere startende ondernemers hun bedrijfsidee: Ferry van Tuyl (22) start een metaal recycling bedrijf op vanuit Geffen, Ricardo Aarts presenteerde met verve zijn reeds gestarte klussenbedrijf en Erdem Dede presenteerde zijn autopoetsbedrijf wat hij in de toekomst graag op wil gaan zetten. Het project brengt ook twee ondernemers voort uit de regio Uden-Veghel: Laura Hartgers (25) presenteerde haar reeds opgezette dietistenpraktijk en Faustinus Kawarnidi (25) uit Nistelrode liet het projectbestuur zien hoe hij zijn webshop, waarin hij diverse soorten exclusieve jeans, t-shirts, sneakers en truien gaat verkopen, op gaat zetten. Tot slot wist Khalid Lasgaa, de Bossche handelaar, het projectbestuur te overtuigen van zijn handelsbedrijf in auto’s.

Zo komen op deze donderdag 14 juli 2011 zeven ambitieuze ondernemers in spe langs, allen woonachtig in de regio Noord-oost Brabant. De jonge ondernemers gaan aan het einde van de dag met een berg aan tips de deur uit, plus een ingebonden exemplaar van hun ondernemingsplan en een ondernemerscertificaat. Het begin van de verwerkelijking van een droom.

Hebben alle deelnemers van het project hun ondernemingsplan gepresenteerd?
Nee. Drie van de tien deelnemers zijn er tijdens de opleiding ZO! achter gekomen dat het ondernemerschap op dit moment niet bij hen past. Twee van de drie deelnemers hebben nu een werkervaringsplek gevonden en starten in september een BBL-opleiding. De andere deelnemer heeft onder begeleiding een vaste baan gevonden die bij hem past waar hij erg blij mee is. Ook dit kan dus binnen project ZO! Iedereen die meedoet kan succesvol uitstromen.

Meer weten of aanmelden voor het project?

De deelnemers van opleiding ZO! volgen een opleiding van een half jaar, waarin een abstract ondernemersidee stapsgewijs wordt uitgewerkt tot een concrete onderneming. Ontvang jij op dit moment een WIJ-uitkering en wil jij graag ontdekken of dat het ondernemerschap ook iets voor jou is? Of wil jij graag laten zien dat jij zelfstandig een bedrijf op kunt zetten?

 

Meld je dan bij je casemanager van de gemeente en vraag om meer informatie over de opleiding ZO!

 

Array